Новоизбраният президент Барак Обама обяви икономическия си екип на пресконференция във Вашингтон около 19:00 часа българско време.

За бъдещ финансов министър, както се очакваше бе обявен председателят на Федералния резерв в Ню Йорк, Тимъти Гайтнър.

Лорънс Самърс, който също беше спряган за поста на финансов министър, Обама посочи за ръководител на  Националния икономически съвет към Белия дом. Самърс е бивш финансов министър в администрацията на Бил Клинтън. Демократът заяви, че е горд, че икономистът е на негова страна.

Кристина Ромер бе обявена за председател на Съвета на икономическите съветници на Обама, пише money.bg.

Мелъди Барнс е бъдещият социален министър на Щатите. 

Чернокожият президент определи екипа си като велики икономически умове на нашето време.

В икономиката на САЩ има нужда от свежо мислене и здрава преценка, заяви Барак Обама. Новият президент подчерта, че мерки трябва да бъдат предприети на няколко фронта и той и неговият екип ще разгърнат пълния си потенциал.

Няма и минута време за губене, категоричен бе демократът. Трябва да се постигне консенсус между републиканците и демократите икономисти, за да може Америка да преодолее най-високото ниво на безработица за последните 18 години.

Кризата няма да бъде преодоляна за една вечер, заяви Обама, „но нашите семейства не могат да си позволят да чакат".

Аз съм оптимист за бъдещето, но ни предстои тежка работа, няма пряк път към успеха, категоричен бе новият американски президент.

Неговият икономически съвет ще подпомогне Конгреса в изработката на детайлите на плaна за стабилизиране и възстановяване на американската икономика.

Барак Обама подчерта, че дълбоко вярва в духа на американската нация и обеща от януари да започне с ефективен агресивен план за борба с кризата, който да предотврати съкращаването на работни места.