Американският президент Барака Обама подаде "приятелска ръка" на кубинците след кончината на Фидел Кастро.

Обама изтъкна, че смъртта на Кастро била емоционален момент за кубинците и американците от кубински произход заради "безбройните начини", с които Кастро "промени хода на живота на отделните хора, семействата и на кубинския народ".

Почина Фидел Кастро
Обновена

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер си отиде на 90 години

"В това време на кончината на Фидел Кастро, ние протягаме приятелска ръка на кубинския народ", посочи американският държавен глава, поднасяйки съболезнованията си на семейството на Кастро, но отбелязвайки, че неговата администрация е работила усърдно, "за да остави миналото зад гърба ни".

Републиканците изкъсо следят какво новоизбраният президент Доналд Тръмп - милиардер, известен с необичайния си подход към политиката, ще направи във връзка с Куба, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Двама видни конгресмени от Републиканската партия са коментирали, че смъртта на Кастро няма да разхлаби комунистическия режим в Куба.

Група, съставена основно от конгресмени републиканци от кубински произход, работеха за запазването на строгите ограничения върху търговията и пътуванията с Куба в продължение на години. Някои републикански конгресмени, в разрез с политиката на партията, подкрепиха реформите на Обама, предизвикани от икономическите ползи от възстановяването на отношенията между двете страни.

Ала мнозина се обявиха срещу промените, подчертавайки, че кубинското правителство било все още твърде репресивно, за да бъдат облекчени ограниченията.

Републиканецът Ед Ройс, председател на Комисията по външните работи към Конгреса, заяви, че Кастро оставя наследство от "репресии у дома, както и подкрепа за тероризма в чужбина".

"За съжаление, Раул Кастро не е по-добър за кубинците, които копнеят за свобода", коментира Ройс в изявление, имайки предвид по-малкия брат на Фидел, който ръководи страната от 2008 г. насам.