Властите в САЩ, които водят ожесточени дебати във връзка с пътищата за съкръщаване на колосалния бюджетен дефицит и увеличаването на тавана на държавния дълг, сега имат шанс да направят фундаментална данъчна реформа и да положат националната икономика на по-здрава основа.

Такова мнение изразява президентът Барак Обама в коментарна статия във вестник „Ю Ес Ей тудей".

В нея Обама посочва, че е готов да съкрати финансирането на вътрешнополитическите програми до най-ниското за последния половин век равнище, както и разходите за отбрана със стотици милиарди долари.

Той изразява убеденост обаче, че решаването на проблема с дефицита на федералния бюджет на САЩ изисква по-балансиран подход отколкото едно намаляване на обема на държавните разходи.

„Ние също трябва да помолим най-състоятелните граждани и най-големите корпорации да внесат полагащия им се справедлив дял в урегулирането на проблема чрез фундаментална данъчна реформа", посочва американският президент.

По думите му американската средна класа понася върху себе си основната тежест на неотдавнашната икономическа криза в САЩ, съпроводена с икономически спад и повече от десетилетие сблъскваща се с растящи цени и оставащи на едно ниво работни заплати.

„Би било несправедливо да искаме средната класа да плати „цялата сметка" - особено в светлината на това, че не тези хора ни доведоха до тази ситуация", пише обитателят на Белия дом.

Според него идеята за балансиране на бюджета за сметка на привличане на нови доходи, т.е. увеличаването на данъчното облагане, е позиция не само на демократите, които са начело на правителството. Такава позиция споделят и много видни представители на Републиканската партия, напомня Обама.

В тази ситуация Конгресът и администрацията имат отлична възможност да направят това. Това ще даде възможност да се пренесе икономиката на по-здрава основа и да се обезпечи по-светло бъдеще за бъдещите американски поколения.