Бившият американски президент Барак Обама призова частния бизнес да излезе от "изолацията" и да се ангажира повече с правителствата, когато разработва нови продукти и услуги, за да избегне проблеми като тези, пред които е изправен "Фейсбук", съобщава "Асошиейтед прес".

Обама е казал на бизнес лидери, присъстващи на Скандинавския бизнес форум във финландската столица Хелзинки, че "не можете да отделяте бизнес средата от политическата и социалната среда".

"Добър пример е Фейсбук", коментирал Обама, имайки предвид ударите, които социалната мрежа получи след разкритията на американските специални служби, че "Фейсбук" е бил канал за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Обама отбелязал, че той лично познавал шефа на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и изпълнителния директор Шерил Сандберг, и заявил, че истински вярва, че силата на социалните мрежи да свързват хората "е нещо, което е потенциално изключително ценно и може да бъде положително".

"Но също така е вярно, че тези системи са изградени в изолация (от частни компании), откъснати от потенциални социални последици", добавил той.

Обама е направил коментарите, докато е бил интервюиран от Никлас Зенстрьом, шведския милиардер, който е основател на технологичната инвестиционна компания Atomico, а също е съосновател на "Скайп".

Обама заяви, че се надява да види бизнес лидерите да се ангажират "по-пряко" с правителствата, за да държат политиците в течение с новите продукти и приложения, но също и като признание, че "ще има проблеми, свързани с технологичните иновации".

"Твърде често, поне в САЩ, има тенденция бизнес лидерите да казват: "Нека просто да избягваме правителството колкото се може повече". Тази стратегия може да работи за известно време, но в края на краищата - както смятам, че "Фейсбук" сега откриха - ще трябва да се ангажирате", коментира бившият държавен глава на САЩ.

Зукърбърг се появи пред Конгреса на САЩ по-рано тази година, за да бъде изслушан за поверителността на данните в мрежата и други въпроси.

През последните години "Фейсбук" беше изправен пред силен обществен натиск заради размера на фалшивите новини, речта на омразата и изобразяването на насилието, които се разпространяват чрез услугите му.