Разногласията между САШ и Русия за излизането на Сирия от кризисната ситуация остават, независимо, че руската страна признава сериозността на положението и необходимостта от скорошно решаване на сирийския проблем.

Това заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в мексиканския град Лос Кабос, където се състоя срещата на Г20.

„Няма да е истина, ако кажа, че позициите ни съвпадат, но Русия и Китай признават, че ситуацията е сериозна и не отговаря на нашите интереси и на интересите на сирийския народ. Т есъ съгласни, че решаването на проблема ще бъде от полза за всички." - заяви Обама.

Американският президент увери, че САЩ ще продължат да търсят изход от ситуацията заедно партньорите и ще представят своите предложение през близките седмици.

„Н евиждам възможност ситуацията да се  промени, ако Башар Асад остане на власт." - подчерта Обама, като допълни, че сирийският президент е изгубил своята легитимност и трябва да се оттегли.

Той допълни, че досега Русия и Китай не са се подписали под нито един план, обезпечаващ политически промени в Сирия.

„Те се противят на това да се упражни необходимият натиск, за да се оттегли Асад от властта, но и осъзнават опасността от гражданската война в Сирия." - посочи президентът на САЩ.