Президентът на САЩ Барак Обама отправи критики към лидера на републиканците в американския конгрес заради защитата му на привилегиите на най-богатите в страната, пишат чужди медии.

Обама предложи на лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса Ерик Кантор да отиде след него в Далас и да обясни на местните жители защо ратува за съхраняване на данъчните привилегии за милионерите, а не за средната класа.

Американският президент представи на 8 септември своя план за борба с безработицата, подкрепата за малкия и средния бизнес и стимулирането на националната икономика, който във финансово изражение съставлява 447 милиарда долара. В понеделник Обама поиска законопроектът да бъде приет до края на октомври. В отговор обаче Ерик Кантор заяви, че републиканците имат намерение да отклонят приемането на законопроекта.

„Аз искам мистър Кантор да дойде в Далас и да обясни защо не вярва в законопроекта. Той не вярва в модернизацията на пътищата и мостовете на Америка. Той не вярва в данъчните привилегии за малкия бизнес или в помощта за ветераните", каза Обама в Тексас.

Въпросът за данъците - е основният пункт в разногласията между републиканците и демократите. Всички предложения на Обама по повишаване на данъците за състоятелните американци се натъкваха на яростната съпротива на републиканците, традиционно отстояващи интересите на крупния капитал.

В отговор президентът обеща да се възползва от правото на вето върху всеки законопроект, който по някакъв начин ще засегне интересите на най-бедните слоеве от населението.