Ликвидирането на терорист номер едно в света Осама бин Баден обезпечи на американския президент Барак Обама втори мандат, отбелязват световни медии, като цитират политически и международни анализатори.

Ловът за бин Ладен, който американските спецслужби започнаха веднага след 11 септември 2001 година, продължи 10 години. На Джордж Буш-младши не му провървя, въпреки че силно желаеше да съобщи лично на света за дългоочакваната победа. Провървя му на Барак Обама, който едва ли не приписа цялата заслуга и успех на себе си.

„Преди повече от седмица аз реших, че ние разполагаме с достатъчно разузнавателни данни и дадох съгласие за провеждане на операцията. Под мое ръководство беше проведена операция недалеч от Исламабад в Пакистан в хода на която американските военни проявиха невероятно мъжество и ликвидираха бин Ладен", заяви американският президент.

Въпреки че Обама се опитва да убеди американците и хората по света, че всичко е станало под неговото „мъдро" ръководство, успехът несъмнено е повече на американските спецслужби. Така след десет години безуспешни опити за търсене на терорист номер едно, на несбъднати надежди и безсмислени бомбардировки в Афганистан, провал на тайни операции на афганистанска и пакистанска територия с десетки невинни жертви и на фона на нарастваща вълна на тероризъм всички застанаха пред телевизора, за да видят как е унищожен символът, но не и международният тероризъм.

Според анализаторите терористичната организация „Ал-Кайда" вероятно отдавна не се ръководи от Осама. Наистина земята без терориста Осама ще стане по-чиста, но трябва да си даваме сметка, че терористичните актове няма да станат по-малко след неговата смърт. Осама бин Ладен, превръщайки се в „мъченик", ще засили „притока" на добороволците - фанатици в числото на смъртниците, готови да се пожертват. Впрочем това вече обявиха организация „Хамас", която е обявена за терористична организация от много страни.

Какво ще промени смъртта на Осама бин Ладен в условията, които пораждат тероризма. Дали ислямският фундаментализъм ще стане по-човечен или политиката ще стане по-разумна предстои да видим. Наистина президентът Обама си осигури втори мандат, но това няма отношение към победата над тероризма.