Президентът на САЩ Барак Обама запазва преднината си пред основния си конкурент в предстоящата битка за Белия дом Мит Ромни, съобщиха информационните агенции. Припомняме, на 6 ноември в страната ще се проведат президентски избори.

Според изследване, проведено между 16 и 26 юли сред 2508 пълнолетни американци, за Обама биха гласували 51% от избирателите, а Ромни печели симпатиите на 41%.

Резултатите са близки до проведените от месец януари досега 8 проучвания на Pew Research Center. . Обама запазва лидерството с преднина между 4 и 12 процента пред кандидата на републиканците Ромни. 4-процента преднина за действащия президент е регистрирана в 12 щата, в които традиционно изборната надпревара е оспорвана.

Рейтингът на Обама в Колорадо, Айова, Флорида, Мичиган, Невада, Ню Хемпшир,  Северна Каролина, Охайо, Виржиния и Уисконсин е 48%, а на Ромни- 44%.

Същевременно от Pew Research Center отбелязват, че рейтингът на Обама е нисък за действащ държавен глава. Според анализаторите това се дължи на икономическата ситуация, която президента не успява да промени осезаемо.