Американският президент Барак Обама, предупреждавайки за „сериозни последствия”, телефонира на държавните ръководители на Южна Корея и Япония за консултации, обяви говорителят на Белия дом, след като Пхенян се похвали, че е извършил своя пети ядрен опит, съобщава „Франс прес”.  

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Северна Корея с поредeн ядрен опит

Регистрирано земетресение с магнитуд над 5 по Рихтер породи спекулации

„Президентът даде да се разбере, че ще продължи да се консултира с нашите съюзници и партньори в идните дни, за да се гарантира, че на провокативните действия от страна на Северна Корея ще им бъде отговорено със сериозни последствия”, изтъкна говорителят на Белия дом Джош Ърнест.  

Северна Корея обяви, че е извършила „успешен” пети ядрен опит, който Южна Корея определи като най-голямата експлозия по рода си, извършвана от Пхенян.

Белият дом спря да нарича стореното от Пхенян ядрен опит, споменавайки за „съобщена сеизмична активност” в близост до известния полигон на Северна Корея за извършване на ядрени опити.

Обама е бил информиран за ситуацията, докато е летял на връщане от посещението си в Азия на борда на Air Force One, уточни Ърнест.

Той уточни, че Обама също така се е консултирал с южнокорейския президент Парк Гън-хе и японския премиер Шиндзо Абе в отделни телефонни разговори от президентския самолет.

Президентът потвърди ненарушимият ангажимент на САЩ към сигурността на нашите съюзници в Азия и по целия свят”, посочи Джош Ърнест.