Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е прекъснал посещението си в САЩ и няма да присъства на погребението на боксовата легенда Мохамед Али, съобщиха от неговата канцелария на фона на медийни информации за разрив с организаторите на церемонията, съобщава „Франс прес”.

Ердоган специално летя до град Луисвил в южния американски щат Кентъки, за да се сбогува с Али, на когото турският президент се е възхищавал изключително много, защото той беше отдаден мюсюлманин и борец за граждански права.    

Ердоган в четвъртък е присъствал на траурна церемония за Али и трябваше да присъства на погребението днес с няколко други знакови политически лидери.

Ала от канцеларията на турския президент обявиха, че Ердоган е отлетял от САЩ за Турция късно в четвъртък,след като присъствал на траурната церемония и се срещнал с американската диаспора на месхетински турци, които са били прогонени от родината си от Сталин през 1940-те години.  

Турската информационна агенция „Доган”, която цитира президентски източници, съобщава, че организаторите на погребението са отказали да позволят на Ердоган ковчегът на Мохамед Али да бъде покрит с плат с изображение на мюсюлманска светиня в Мека (кубообразната структура в центъра на най-свещената джамия в исляма).  

Ердоган и сунитският имам, който оглавява Агенцията по религиозни въпроси на Турция, Мехмет Гьормез, също така са поискали да бъдат прочетени текстове от Корана, но и това не било позволено.

Според други информации пък причината Ердоган да прекъсне визитата си в САЩ било това, че организаторите на погребението не му позволили да говори по време на церемонията

Бодигардовете на турския президент и агенти на „Сикрет сървис” също така са влезли в сблъсъци за кратко, докато той е бил в Луисвил.

По време на посещението си Ердоган се изказа ласкаво за Мохамед Али, като го приветства не само като боец на ринга, но и за мюсюлманите като цяло.