Изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия ще купи цяла България и че вече е изкупила половината Черноморие предизвика остри реакции във Фейсбук от публични фигури с различна политическа ориентация.   

Изявлението беше направено пред кореспондент на БНТ по време на парламентарните избори в Русия, на които Толстой беше избран за депутат от партията на Владимир Путин „Единна Русия”. Той е водещите журналисти на руския Първи канал. Потомък е на писателя Лев Толстой.   

Министърът на външните работи Даниел Митов определи поведението на депутата като арогантно.

„Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения. Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам. Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е, и никога няма да бъде за продан!” – написа министър Митов в профила си във Фейсбук.

Нидал Алгафари написа в социалната мрежа, че ако сънародниците на Толстой успеят да сторят подобно нещо, то ще е с парите, платени от българския народ като окупационен дълг за „освобождението” от турско робство.

„Приятели, прочетох, че Пьотр Толстой, вероятно под влияние на алкохола, който може и да не го е употребил в дадения случай, а да си му е размътено сивото вещество намиращо се в междуушието му, се бил изказал, че Русия можела да купи България.

Вероятно на този слабоумник не му е ясно, че и да успеят да го сторят, ще е с парите които сме платили на прадедите му, като цена за "освобождението". Толкова колкото сме им платили, те накуп не са и виждали.

Това, че имаме продажни мекерета, които са им били гости и са ги водили на дачу и там са ги снимали на широк екран с долби звук вършещи алкохолно сексуални оргии, все още не означава, че му е по силата на този гном да купи България.

Това, че като хулиганче, застанало зад плещите на президента на една от великите сили ни се зъби и плюе по тези дето са му дали азбуката и речта, макар и малки на територия сме устояли на безобразията дето са вършили предишното му поколение в половината свят няма да го направи нищо повече от това което е тази нещастна отрепка.

Единственото, което ми напомня този крепостник от нов тип, са алкохолизираните него подобни падащи в канавките около кръчмите ни. Някакви политикани от нашите среди, дето го оправдават, са по-голям срам и от него самият.” – коментира Алгафари.

(Окупационният дълг, платен от България на Москва, е в размер на 28 милиона златни лева или еквивалента на 32 тона злато - бел. ред.)

Темата беше коментирана и от политолога Огнян Минчев:

"Природа отдыхает", отговорил Лев Толстой на въпроса защо децата му са посредствени личности, чиито качества по нищо не напомнят гения на баща им. Що се отнася до далечния му родственик Пьотр - природата очевидно напълно е заспала.
Става дума за редови великодържавен негодник, носител на най-отблъскващите качества на руския имперски чиновник - подмазване на силния (виж предизборния му плакат), наглост и унижение към слабия - България му се прищяло да изкупува...
Русия е поляризирано общество - разликата между върха - държавен и олигархичен, и низините е по-голяма отколкото в латифундистка Латинска Америка. Това, което обединява потъналия в кал, невежество и мизерия мужик с "патрондаша" на високопоставените имперски чиновници е неизчерпаемия стремеж да подчиняваш и да мачкаш колкото се може по-голяма част от света около теб. "Крым наш" е не само лозунг на

Путиновата имперска пропаганда, но и оргазъм на имперското простолюдие, което още веднъж е доказало само на себе си, че има и по-нищожни хора от самото него - украинските "фашисти", "Еврогейските" страхливци, олимпийските лаборанти за допинг. Наред са неблагодарниците и предателите от Молдова, Прибалтика, Полша... Българите? Толкова са нищожни, че ще ги изкупим, ей така, за жълти копейки... Нищетата и безсмислието на собствения живот се компенсира от удивителната сила на "матушка Русь", която е в състояние да завладее и накаже всички.
Преди 10-15 години имаше един анекдот, циркулиращ сред подбрания - геополитически елит в Москва: "Войдет ли Россия в НАТО? - Обязательно войдет, вплоть до Нидерландах..." И какво общо имате вие, великодържавни нищожества с Нидерландия - една мъничка земя, ежедневно отвоювана от морето с къртовски труд в продължение на много столетия? Каква работа имате там, след като сте превърнали в бунище собствената си 1/7 част от световната суша - пътищата ви са кални локви, пияниците ви пикаят в асансьора на път за в къщи, а градовете ви изглеждат по-зле от тези в Африка (зад фасадата на туристическите ви обекти...)? Нидерландия ви се приискала, че и България... И защо България? Защото в Поморие ви продават домати и праскови на 1/3 от цената, на която купувате холандски и полски в Русия - не ви е минавало през ум да отглеждате свои... Защото в Несебър все пак метат улиците и боядисват фасадите - изглежда много по-прилично от Омск, нали? Но имате танкове, ракети и неизчерпаема наглост - както се вижда от изказвания като това на П. Толстой...
И все пак - от вас не ме е страх. Страх ме е от собствените ми, български продажници и малоумници - руски националисти, които яростно упорстват в безумната си цел да ви подарят за пореден път България. От тяхната простотия и от тяхната продажност ме е страх.”

С политическа позиция по случая излезе партията на Георги Кадиев „Нормална държава”:

„ПП „Нормална държава” изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия „Единна Русия“ Пьотр Толстой, дадено в отговор на въпрос на журналистка на Канал 1 на БНТ.

Считаме неговото изказване, че „скоро България ще бъде изцяло купена от Русия“ за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой. Становището му, че „ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено“ и че „не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация“ е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.  Политическа партия „Нормална държава” счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия „Единна Русия".

Изказването на Пьотр Толстой пред БНТ в отговор на пожелание да води доброжелателна политика към България, след като бъде избран:
"Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Коментарът му за ЕС:
"Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия".