Обществената камара на Руската федерация не планира да обсъжда премахването на мораториума върху смъртното наказание. Това каза пред ТАСС секретарят на камарата Лидия Михеева.

"Обществената камара не планира да обсъжда премахването на мораториума върху смъртното наказание. Този въпрос отдавна е решен в нашия правен ред", каза Михеева.

Тя подчерта, че премахването на смъртното наказание е едно от най-важните постижения в историята на страната. "Ако не искаме да се върнем към времената на варварство, тогава всички трябва да спрем и да помислим", каза Михеева.

Медведев за задържаните терористи: Трябва да бъдат убити и ще бъдат

Медведев за задържаните терористи: Трябва да бъдат убити и ще бъдат

Кремъл няма да участва в дискусиите за връщане на смъртното наказание

Припомняме, че темата бе повдигната отново покрай терористичния акт в концертнат зала "Кронус", убил и ранил стотици посетители. 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира каква да е участта на задържаните заподозрени в "Телеграм".

"Трябва ли да бъдат убити? Да, трябва. И ще бъдат", категоричен бе той.

Кремъл заяви, че не участва в дискусиите за връщане на смъртното наказание, започнати от високопоставени съюзници на президента Владимир Путин след атентата край Москва.

Нападението бе най-смъртоносното в Русия от две десетилетия насам след обсадата на училището в Беслан през 2004 г. Четирима мъже нахлуха в "Крокус сити хол" в петък вечер и откриха огън по тълпата точно преди рок групата от съветската ера "Пикник" да изпълни своя хит Afraid of Nothing ("Не се боя от нищо").

Нападателите - поне един от които е от Таджикистан, бяха задържани за тероризъм. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката - твърдение, което Съединените щати публично подкрепиха. Американски служители посочиха, че по-рано този месец са предупредили Русия за разузнаването за предстояща атака.

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Властите затягат мерките

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин каза, че всички необходими закони за прилагането на смъртното наказание в Руската федерация вече са приети, решението за въвеждане на такова наказание зависи от Конституционния съд и не са необходими референдуми по този въпрос.

Ръководителят на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство на Съвета на федерацията Андрей Клишас призова да не се спекулира по темата за смъртното наказание, а внимателно да се прочете речта на председателя на Конституционния съд на Руската федерация Валерий Зоркин, където казва, че връщането на смъртното наказание е невъзможно без промяна на Конституцията на Руската федерация. Изнасяйки лекция на Международния правен форум в Санкт Петербург през юни 2022 г., Зоркин каза, че връщането на смъртното наказание в Русия може да стане само ако бъде приета нова конституция на Руската федерация, друг начин не е възможен.

Председателят на партията "Справедлива Русия - За истината" Сергей Миронов изрази мнение, че въпросът за необходимостта от въвеждане на смъртното наказание в Руската федерация може да бъде решен на национален референдум.