Общото събрание на ООН призова Израел веднага да прекрати военните операции в Газа, съобщи АФП.

Това стана ясно, след като късно снощи бе приета резолюция, която осъжда ескалирането на насилието от страна на Израел в Ивицата Газа и по-специално израелското нападение в Бейт Ханун на 8 ноември, при което загинаха много невинни жени и деца.

Резолюцията, която осъжда незаконните действия на Израел в окупираната източна част на Йерусалим и в други части на палестинската територия, бе подкрепена от представителите на 156 страни. Против  се обявиха седем страни, а шест гласуваха „въздържал се".

От друга страна обаче в резолюцията се съдържа призив и Палестинската автономия да прекрати изстрелването на ракети по израелска територия.

Припомняме, че Общото събрание на ООН се събра извънредно по искане на група арабски държави, които са и съавтори на резолюцията.

В нея се поставя и изискването Израел да се изтегли от Ивицата Газа, като се върне на позициите си, заемани преди 28 юни, когато бе отвлечен израелският войник Джилад Шалит.

От Общото събрание на ООН настояват генералния секретар на организацията Кофи Анан да сформира в близките 30 дни комисия, която да разследва трагедията от Бейт Ханун.

От АФП уточняват, че много преди да започне гласуването израелските представители напуснали Общото събрание на ООН, като така изразили отрицателното си отношение спрямо резолюцията.
Те настояват, че имат право да се борят срещу тероризма на палестинска автономия, защото така извоюват независимостта си.