Иранският президент Хасан Рохани нарече "безпочвени" и "нелепи" твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че страната му подкрепя тероризма и разработва ядрени оръжия, за да предизвика нестабилност в региона, като остро разкритикува речта на американския президент като "неподходяща да бъде чута в ООН". 

Това заяви Рохани по време на речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"

Рохани предупреди, че Техеран ще отговори "решително и непоколебимо" на нарушаването на споразумението за ядрената програма на Иран от която и да е страна, като го направи само мигове, след като Тръмп обяви, че е взел решение относно споразумението, сключено през 2015 г.

"Ние сме непоклатими от заплахи и сплашване", подчерта той, въпреки че Техеран призова правителствата заедно да се борят срещу войната и тероризма.

"Ние никога не сме намирали извинение за тиранията и винаги ще защитаваме безгласните", добави Рохани, като завърши своята реч, поставяйки под въпрос американските усилия в Близкия изток, които според него само са довели до война и ръст на тероризма и екстремизма.

Президентът на Иран изтъкна още, че потенциалните военни възможности на Иран, включително ракетите, са само средства за отбрана за поддържане на мира и стабилността в региона. 

Коментирайки икономиката, Рохани изтъкна, че стратегическият избор на страната за постигане на устойчив и балансиран растеж е широкото глобално партньорство.

Вчера Тръмп нарече правителството на Иран "корумпирана диктатура под фалшивата маска на демокрацията", критикувайки жестоко Ислямската република за подкрепата, която оказва на екстремисти в целия Близък изток.

САЩ трябва да очакват "болезнени отговори" от Иран

САЩ трябва да очакват "болезнени отговори" от Иран

Тръмп нарече Иран "корумпирана диктатура"