На жител на американския щат Северна Каролина бяха повдигнати обвинения за джихадизъм, предаде "Ройтерс". Още днес той ще се изправи пред съда по обвиненията, че е закупил оръжие и планирал убийствата на американци, за да покаже подкрепата си към групировката "Ислямска държава".

19-годишният Джъстин Съливан, който представя себе си като новоприел исляма, вече е бил привикван в полицията. По-рано тази година баща му се е обърнал към органите на реда заради това, че момчето е горило будистки символи. Това привлича вниманието на ФБР и агенти под прикритие са го следили, а един от тях е влязъл във връзка с него за закупуването на оръжие и заглушители.

Така става ясно, че младежът вече е замислил убийствата. Той открито заявява, че "войната вече е тук" и ще започне с отделни убийства преди голямата атака и планира да изпрати видео послание до "Ислямска държава". Арестуван е в петък.

Припомня се, че в последните месеци в различни щати бяха заловени след разследване подобни "единаци", които планирали такива нападения по подобни причини. Разследващи споделят, че такива случаи има във всичките американски щати.

В петък двама мъже в Бостън не се признаха за виновни по обвинение, че са планирали обезглавяването на полицаи в Масачузетс. Мъж от Охайо бе арестуван за материална подкрепа за "Ислямска държава".