Изобличаващ доклад обвинява ООН, че взима страна в сирийския конфликт и изоставя своя неутралитет като капитулира пред исканията на режима на Башар ал-Асад, включително позволявайки му да наложи вето за доставките с помощ за окупираните райони. 

В доклада, цитиран от "Гардиън", се призовава генералният секретар на ООН да установи червени линии за хуманитарните си операции в Сирия и да прекрати сътрудничеството с правителството на Асад. Посочва се, че организацията е позволила на режима брутално да остави контролирани от опозицията територии да гладуват.

„Има системен провал в отговора на ООН”, заяви Роджър Хърн, бивш ръководител на агенцията на ООН за подпомагане и работа в Дамаск, който ръководеше организацията през първата година от конфликта.

Докладът се състои от 54 страници. Той е озаглавен „Взимане на страна” и е изготвен от кампания Сирия, група, подкрепяща опозицията. Докладът е подписан от над 50 сирийски граждански организации и се базира на интервюта с настоящи и бивши служители на ООН, както и сирийци от обсадените райони и хуманитарни работници.

Докладът обвинява ООН в приоритизирането на сътрудничеството си със сирийското правителство на всяка цена. Организацията позволявала милиарди долари международна помощ да бъдат отклонявани и по този начин допринасяла за цивилни жертви в обсадените райони, на които бил отказан достъп до храна и лекарства.