Лидерът на демократите в Сената на САЩ обяви, че директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) може да е нарушил закона, разкривайки, че бюрото разследва имейли, вероятно свързани с Хилари Клинтън.

Хари Рийд обвини шефа на ФБР Джеймс Коми в нарушаване на закон, който забранява на длъжностни лица да оказват влияние на изборите.

Информацията за разследването на ФБР идва по-малко от две седмици преди президентските избори в САЩ.

Междувременно ФБР получи съдебна заповед да проучи новооткритите имейли на съветник на Клинтън. Имейли, изпратени от Хюма Абедин, се смята, че са били открити в лаптопа на нейния съпруг, бившия конгресмен Антъни Уайнър, с когото са разделени.

Имало към 650 хил. имейла, които трябвало да се проучат, което прави малко вероятно разследващите да успеят да стигнат до заключения по тях преди изборния ден - 8 ноември.

Хари Рийд също така обвини Коми, че е отказал да разкрие "експлозивна информация относно тесните връзки между (републиканския кандидат) Доналд Тръмп, неговите основни съветници и руското правителство".

"Обществеността има право да знае за тази информация. Аз ви писах преди месеци, призовавайки тази информация да бъде достъпна за обществеността", изтъкна Рийд.

ФБР смята, че имейлите може да имат връзка с тяхното предишно разследване за използването на частен сървър за изпращане на имейли от страна на Хилари Клинтън, когато тя беше държавен секретар в първата администрация на президента Барак Обама.

Разследването по случая беше прекратено през юли, без да бъдат повдигани обвинения срещу Клинтън.

Антъни Уайнър е обект на отделно разследвана по подозрение за изпращане на съобщения с открито сексуално съдържание на непълнолетно момиче.

В писмо Хари Рийд обвинява Коми в практикуването на двойни стандарти с намерението да помогне на една политическа партия за сметка на друга.

Според лидера на демократите в Сената Коми може да е нарушил Hatch Act, който забранява официални лица да използват своята позиция, за да влияят на изборите.

"Чрез своите партийно оцветени действия вие може да сте нарушили закона", пише Хари Рийд.