В Санкт Петербург повдигнаха обвинение в държавна измяна срещу президента на Арктическата академия на науките Валерий Митко, който е заподозрян, че е работил за китайските спецслужби, предаде агенция "Интерфакс".

По-рано не беше съобщено нищо за делото срещу 78-годишния учен, въпреки че районният съд в Петербург го постави под домашен арест още през февруари. Разследването по делото е възложено на петербургското управление на руската служба за сигурност ФСБ.

Според обвинението, Митко е предал материали, представляващи държавна тайна, на китайските спецслужби по време на свое пътуване в Китай, уточни адвокатът му Иван Павлов - председател на правозащитното обединение "Команда 29". Той не съобщи подробности по случая.

Митко от своя страна отхвърля обвиненията.

Според източник на "Интерфакс", разследващите от ФСБ смятат, че ученият е предал на Китай секретна информация от разработки по хидроакустика и методи за засичане на подводници. Според следователите, Митко е събирал материалите от март 2017 г. до март 2018 г.

Във връзка с това адвокатът му коментира, че документите, които ученият е носел със себе си по време на пътуванията си, "винаги са били свързани само с научната и преподавателската му работа".