"Амнести интернешънъл" обвинява САЩ, че не разследват адекватно обвинения за цивилни жертви след атаки с дронове и самолети. Загинали са 14 цивилни и и са ранени 8 души тази година според нов доклад, който обвинява Вашингтон в потенциални военни престъпления в африканската страна, съобщава "Дойче веле". 

Организацията обвинява САЩ и предупреждава, че убийствата се извършват "тайно". Въздушните удари срещу предполагаемите цели на Ал-Кайда, ал-Шабаб в Сомалия постоянно нарастват по време на администрацията на Тръмп, от 47 през 2018 г. до 28 досега тази година.

В доклада се твърди, че най-малко 14 цивилни са убити само в пет от повече от 100 въздушни удара, извършени през последните две години.

"Атаките изглежда са нарушили международното хуманитарно право, а някои може да се окажат военни престъпления", се казва в доклада на Амнести.

Американското командване в Африка (АФРИКОМ), което има стотици бази, откъдето се провеждат военни операции по целия континент, повтори отрицанието си да са убивани цивилни в интервенциите срещу сомалийците.

Според АФРИКОМ, най-скорошният удар е извършен на 18 март, в резултат на което са убити трима бунтовници.

В съобщение за пресата, АФРИКОМ съобщава, че "преразглежда всяка информация, която има за инцидента, включително съответната информация, предоставена от трети страни".

"Преследваме цели по-бързо", коментира генерал Томас Валдхаузер, настоящ командващ АФРИКОМ.

"Всички военнослужещи мъже на възраст, за които е установено, че са в непосредствена близост до бойци на Ал-Шабаб в определени географски райони, които американските военни смятат за райони, които симпатизират или подкрепят ал-Шабаб, сега се считат за легитимни цели", коментира Абдулахи Хасан от Амнести пред "Дойче веле", загрижен, че прилагането на широко тълкуване на тази директива към конфликта в Сомалия в крайна сметка увеличава риска за цивилните.

Амнистията отхвърля твърденията за нулеви жертви сред цивилното население като "просто ненадеждни" и заяви, че последователните откази на военните са"много подозрителни".

По силата на законодателството Пентагонът е длъжен публично оповестява такива операции, но ЦРУ не работи по същите правила, като поставя под въпрос, кой от тях е отговорен за нападенията.

Говорителят на Амнести, Брайън Кастнер коментира: "Нашите констатации пряко противоречат на мантрата на американските военни за нулевите жертви в Сомалия. Това твърдение изглежда още по-измислено, когато имате предвид, че САЩ утроиха своите въздушни удари в цялата страна от 2016 г., надминавайки въздушните удари над Либия и Йемен взети заедно."

Тръмп спира оповестяването на цивилни жертви на дронове

Тръмп спира оповестяването на цивилни жертви на дронове

Защото правилото въведено от Обама е "излишно" и разсейващо