Президентът Доналд Тръмп отменя политиката, определена от неговия предшественик, която изисква от американските разузнавателни служби да публикуват броя на убитите цивилни в дронове извън военни зони, съобщава БиБиСи.

Заповедта от 2016 г. от тогавашния президент Барак Обама е заради натиск за прозрачност, а администрацията на Тръмп заявява, че правилото е "излишно" и разсейващо. Заповедта се отнася до ЦРУ, които извършват атаки безпилотни самолети в страни като Афганистан, Пакистан и Сомалия.

"Това действие елиминира излишните изисквания за доклади, изисквания, които не подобряват прозрачността на правителството, а по-скоро отклоняват нашите специалисти от разузнаването от тяхната основна мисия", коментира официален представител.

До момента, заповедтта на Обама изисква от ръководителя на ЦРУ да публикува годишни обобщения на удари на американски безпилотни самолети и колко са загиналите.

Изпълнителната заповед на Тръмп не пренебрегва изискванията за доклади на смъртните случаи на цивилни, поставени пред военните от Конгреса.

През първите две години от президентството на Тръмп са извършени 2243 удара от безпилотни самолети, в сравнение с 1878 в осемте години на Обама, според Бюрото за разследваща журналистика, базирано във Великобритания.

Депутати и групи за права на човека критикуват решението на Тръмп, като заявиха, че това може да позволи на ЦРУ да извършва напълно безотчетни атаки с дронове.

"Действията на администрацията на Тръмп са ненужна и опасна стъпка назад по отношение на прозрачността и отчетността за използването на смъртоносна сила, както и за цивилните жертви, които те причиняват", коментира Рита Сеимиън от Human Rights First пред АФП.

Адам Шиф, демократ, който председателства комитета за разузнаване на Конгреса, определя изискването на Обама като "важна мярка за прозрачност" и допълва, че "просто няма оправдание" за отмяната.