Франция и Германия бяха определени като най-големите "гробокопачи" на Европа от големия френски икономист Тома Пикети, цитиран от британски медии.

По думите му двете правителства само се "преструват", че са твърди еврофили. Икономическият експерт настоя, че нарастващото неравенство в Европа е силно дестабилизиращо и би могло да засили подкрепата за крайнодесни популистки партии и да повлияе на резултатите от изборите за Европейски парламент.

"Френските и германските правителства, които бяха на власт през последните 10 години, твърдят, че са еврофили, когато в действителност са предимно евроконсерватори", коментира Пикети в статия, публикувана във френския ежедневник "Монд".

"Те не желаят каквато и да е фундаментална промяна в днешна Европа заради страх да не загубят властта си и илюзорния контрол върху делата на Брюксел. По този начин те се превърнаха в гробокопачите на Европа", продължи той.

Пикети също така обвини Париж и Берлин, че си затварят очите за нарастващото неравенство в Европейския съюз.

Той предупреди, че "нарастващото недоверие, което Европа предизвика сред най-бедните си граждани в продължение на десетилетия, не е ирационална прищявка, а кореспондира на дълбока реалност, фундаментална грешка в проекта, която трябва спешно да коригираме, преди всичко да експлодира".

Европа трябва да въплъти социалната и икономическата "справедливост", за да се противопостави на националистическия прилив, добави Пикети в тънко прикрита препратка към предстоящите избори за Европейски парламент.

Изборите, които ще се проведат между 23 и 26 май, вече се оформят като тежка битка между либералните и проевропейските сили срещу тези на националистите, евроскептиците и крайнодесните, които са против имигрантите.