Началникът на областната администрация на Одеса Олег Кипер обяви намерението си да събори паметника на руския поет Александър Пушкин, издигнат в центъра на града на Приморския булевард. Секретарят на градския съвет на Одеса обаче твърди, че това изисква разрешение от ЮНЕСКО, тъй като паметникът се намира в район, включен в списъка на обектите на световното наследство, съобщава Би Би Си.

В интервю за YouTube канала "Градове на силата" Кипер каза, че паметникът на Пушкин, издигнат в края на 19 век, е включен в изпълнителната заповед на украинския закон, забраняваща символи, паметници и имена на места, които са свързани с руската имперска политика . Законът, приет през 2023 г., също така забранява пропагандата на исторически личности, които са заемали ръководни позиции в Русия или са участвали в имперска пропаганда.

"Има закон, трябва да се спазва. Животът се промени. Днес имаме различни герои", каза Кипер, застанал до паметника на Пушкин. "Да, (паметникът на Пушкин) също е в този списък - и е подписано за разрушаването му. Всички писма излязоха днес."

Въпреки това председателят на отдела за култура и европейска интеграция на градския съвет на Одеса Иван Липтуга каза пред агенция "Укринформ", че за да разрушат паметника, местните власти трябва да получат отговор от ЮНЕСКО.

Според него законът "За осъждането и забраната на пропагандата на руската имперска политика в Украйна и деколонизацията на топонимията" има редица изключения, включително по отношение на зоната на обектите на световното културно наследство.

Липтуга казва, че градският съвет на Одеса се е свързал с Министерството на културата и Министерството на външните работи на Украйна, а те от своя страна са се свързали с ЮНЕСКО. Според него обаче "ЮНЕСКО тук също е много предпазлива и бюрократична организация, така че няма да получим бърз отговор от тях".

В началото на септември Кипер каза пред "Укринформ", че правителството е изключило от регистъра на паметниците на културното наследство от национално значение паметници на руски и съветски дейци, по-специално паметниците на Пушкин, издигнати в Одеса на Приморския булевард и на Воронцов на Катедралния площад.

Паметникът на Пушкин на Приморския булевард е издигнат през 1889 г. със средства, събрани от жителите на Одеса.

Русия удари с ракети пристанището в Одеса, пострада товарен кораб

Русия удари с ракети пристанището в Одеса, пострада товарен кораб

Пострадалият кораб вероятно е "Голдън Лайън", който е дошъл от Варна