Властите в Одеска област предупреждават, че областта може да остане на тъмно и в продължение на 2-3 месеца.

Отделът за енергийна оперативна готовност и ефективност на Одеската областна администрация заяви, че възстановяването на енергийните съоръжения може да отнеме повече време, отколкото в предишни случаи след руския обстрел, съобщава "Укринформ".

"Разбираме колко е трудно да останеш без електрозахранване за толкова дълго време. Ако разбирате, че в близко бъдеще ще ви бъде трудно да се справите без електричество и имате възможност временно да напуснете Одеса и да се преместите в Одеска област или извън нея, струва си да го направите", призовава Областната администрация.

В събота вечерта при атака с дрон камикадзе срещу енергийната инфраструктура в Одеска област хиляди хора останаха без електричество, съобщи оперативното командване на Юг.

В обръщението си към украинците тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че 1.5 милиона жители на Одеска област са без електрозахранване. Ключовият момент днес е енергийният сектор, заяви президентът. Според него освен в Одеса най-тежко е положението в Лвов, Виница, Киев, Тернопол, Суми, Закарпатието, Житомир и Хмелницки регион, а и в Киев.

"Трябва да разберете: дори да няма масирани ракетни атаки, това не означава, че няма проблеми. Почти всеки ден в различни региони има обстрел, ракетни атаки, нападения с дронове. Почти всеки ден има поразени енергийни съоръжения. Поради загубите в системата се налага да намалим лимитите за всички в системата. Възстановяването също е много трудно. Въпреки това нашите енергетици и комунални работници вършат истински геройства, възстановявайки за седмици това, което всъщност би отнело месеци работа", добави Володимир Зеленски.

Киев: Успешно отблъснахме руските агресори в Луганска и Донецка области

Киев: Успешно отблъснахме руските агресори в Луганска и Донецка области

Заплахата от ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура в Украйна остава