Украинските военни продължават да унищожават руските окупатори. "На 10 декември нашите войници успешно спряха вражеските атаки в Луганска и Донецка области." Това съобщи в редовната си сутрешна сводка Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Ситуацията във Волинското и Полеското направление остава непроменена, без признаци за формиране на вражески настъпателни групи.

ISW: Путин може да загуби подкрепата на руските ястреби

ISW: Путин може да загуби подкрепата на руските ястреби

Причината е Донбас

В Северското и Слобожанското направление врагът продължава да държи войските си в граничните райони на Брянска, Курска и Белгородска област. Минометен и артилерийски огън порази населените места Винтовка и Могрица в Сумска област и Стрелеча, Зелено, Старица, Огурцово, Варваровка, Черняков, Чугуновка, Двухлетная и Редкодуб в Харковска област.

В Купянското и Лиманското направление окупаторите обстрелваха районите на Западно, Кисловка, Табаевка, Песчаное, Крахмално, Берестовое, Харковска област, Терни, Донецка област, и Стелмаховка, Новогоровка, Макиевка, Площадка, Невское и Диброва, Луганска област.

В направленията Бахмут и Авдеевка врагът обстрелва позициите на силите за отбрана в района на повече от двадесет населени места. По-специално, Верхнекаменное, Спорное, Веселое, Берестовое, Билогоровка, Яковлевка, Соледар, Бахмут, Бахмут, Георгиевка, Маринка, Бяла гора, Курдюмовка, Железное и Авдеевка от Донецка област.

В посока Новопавловск врагът се опита да удари позициите ни с танкове и артилерия край Велика Новоселка, Нескучне, Пречистовка и Угледар в Донецка област.

Десетки експлозии в Мелитопол

Десетки експлозии в Мелитопол

Съобщения за убити и ранени

В посока Запорожие руските нашественици обстрелват повече от двадесет селища. Сред тях са Зелено поле, Новосилка, Новопол, Времовка в Донецка област и Новоандреевка, Орехов, Гуляйполе, Дорожнянка, Железнодорожное и Малая Токмачка в Запорожка област.

По посока на Херсон, предградията и Херсон и други селища по крайбрежието на Днепър са подложени на огнени атаки.

През изминалото денонощие частите на Силите за отбрана отблъснаха нападенията на руските окупанти в районите на Новоселовское, Андреевка, Червонопоповка, Жиловка, Серебрянское и Билохровка в Луганска област и Верхнекаменное, Соледар, Бахмут, Подгородное и Бахмут в Донецка област.

През изминалото денонощие частите на ракетните войски и артилерията на украинските отбранителни сили нанесоха удари по три командни пункта и три района на съсредоточаване на личен състав, оръжие и военна техника на окупаторите.

Заплахата от ракетни атаки срещу съоръжения на енергийната система и критичната инфраструктура в Украйна остава.

През последните две седмици във временно окупираната територия на Луганска област руските нашественици извършват обиски в учебни заведения. Целта е да се идентифицират и унищожат книги на украински език и материали, съдържащи украински символи.

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Германия окончателно отказа "Пейтриът" на Украйна

Берлин е готов да ги изпрати в Полша

С цел попълване на непълния състав на вражеските части, действащи в Северодонецкото направление, на временно окупираната територия на Луганска област са засилени мерките за принудителна мобилизация. Увеличен е броят на патрулите в град Красный Луч, които проверяват документите на мъжете, връчват им призовки и ги отвеждат в пункт за събиране на мобилизирани мъже.

Ще ви припомним, че на 10 декември в окупирания Мелитопол бяха чути повече от десет експлозии. Впоследствие кметът Иван Федоров заяви, че е имало удари срещу руски бази.