Руският президент Владимир Путин може да загуби подкрепата на провоенно настроената общност поради факта, че неговите войски не успяха да изтласкат украинските сили от артилерийската зона на временно окупирания Донецк.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че руският военен престъпник Игор Гиркин директно критикува своя диктатор за това, че не е успял да "защити" Донбас, което беше определено като една от целите на "СВО".

"Гиркин реагира по-специално на това, че руският президент определи хода на "специалната операция" като "стабилен", заявявайки, че само Путин и руското министерство на отбраната смятат войната за успешна", се посочва в доклада на ISW.

Експертите цитират и друг руски боец, Александър Ходаковски, който казва, че дългото управление на Путин "не е било напълно успешно". Той също така говори за корупцията в Руската федерация и подчерта, че това положение не може да бъде променено само чрез отстраняване на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов от поста му (което Путин все още не е направил официално).

Освен това военнопрестъпникът обвинява руските войски, че не са водили контрабатарейна стрелба по време на отбраната на Донецк.

"Критиката на Гиркин и Ходаковски е безпрецедентно директна в сравнение с предишните им нападки срещу Кремъл. Тези явни нападки срещу Путин може би отразяват разногласията между провоенно настроената общност и руския президент. Те отдавна предупреждават Кремъл за недостатъците на военната му кампания, но още в началото се сплотиха около Путин, вярвайки, че неговата война - най-малкото - ще доведе до руска окупация на Донбас", обяснява Институтът за изследване на войната.

В същото време анализаторите добавят, че руският диктатор не е спазил обещанието си да "защити" хората в Донбас и не е постигнал местни военни цели в региона.

"Условията на Путин за продължаване на войната могат допълнително да поставят под съмнение усилията му да успокои все по-нарастващата общност от военни блогъри, представляващи важни националистически фракции и интереси", обобщава ISW.

Досега САЩ не са полагали усилия да попречат на Украйна да нанася удари по законни военни цели, разположени на суверенна украинска територия, а предполагаемото изявление на неразкрития американски източник е продължение на предишната политика.

Международното право позволява на украинските сили да нанасят удари по легитимни цели дори на руска територия, особено по цели, от които руските сили извършват нападения срещу украинската гражданска инфраструктура.

"Таймс" предположи, че това е "зелена светлина" за украински безпилотни удари по руска територия.

Преди това украинските ангажименти към западните партньори предвиждаха, че Украйна има право да използва сила, за да си върне цялата територия, включително територията, завзета от Русия през 2014 г.

Основни изводи:

  • Неназован източник от Министерството на отбраната на САЩ заяви, че Пентагонът вече не настоява Украйна да се въздържа от удари по военни цели в Русия, като се има предвид продължаващата кампания на Русия за системно унищожаване на украинската критична инфраструктура.
  • Руските сили нанесоха удари по украинската инфраструктура, използвайки повече дронове, произведени в Иран, отколкото през предходните седмици.
  • Руските власти все по-често внасят чеченски служители и войници в подкрепа на административните режими в окупираните територии.
  • ВСВ продължава контранастъплението си към Сватовое и нанася наземни удари край Кременна.
  • Руските сили продължават да се опитват да напредват към Бахмут и близо до Авдеевка-Донецк и да защитават позициите си в западната част на Донецка област.
  • Руските власти планират да стартират програми в Руската федерация и в окупираните територии на Украйна за обучение на деца за военна служба.
  • Руските войски в окупираната Донецка област отнемат граждански автомобили, за да изградят отбранителни съоръжения.