Одобриха проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в съда в Люксембург, съобщи Правен свят. Специалният комитет, съставен от бивши членове на Съда на Европейския съюз и юристи с призната компетентност, одобри кандидатурата на проф. Танчев.

В началото на септември в рамките на комитета на постоянните представители ще се проведе междуправителствена конференция, която ще приеме решение за назначаване на проф. Танчев за генерален адвокат. След това ще се проведе тържествено събрание на Съда на ЕС, на което той ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.

Кандидатурата нa проф. Танчев беше издигната от българското правителство на 30 март по предложение на министрите на правосъдието и външните работи Екатерина Захариева и Даниел Митов.

Преди да бъде номиниран проф. Танчев, имаше две провалени процедури за избор на български кандидат за генерален адвокат. На първия конкурс се явиха 10 души и приключи без нито един от тях да получи одобрението на комисията по избора.

Вторият конкурс започна през юни 2015 година. Тогава се явиха 12 души, а на финала комисията избра Атанас Семов. Той обаче не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите и тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов предложи на правителството да оттегли кандидатурата на Семов.

В мотивите на международните юристи се припомня професионалния опит на кандидата от България. "Комитетът счита, че проф. Танчев е придобил сериозен и задълбочен юридически опит, достатъчно продължителен, за да може да кандидатства за заемането на длъжността генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург. Той преподава право от 39 години, от които 26 години в качеството си на професор.
Паралелно с функциите си на преподавател проф. Танчев е упражнявал и професията си на юридически съветник в продължение на 6 година в Народното събрание на Република България, което по същото време е приело и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на Президента на Република България, и на омбудсмана. Отделно, кандидатът е упражнявал в продължение на 9 години функциите на съдия в Конституционния съд на РБ, който е председателствал за период от 3 години. Проф. Танчев е член на Венецианската комисия от 10 години, на която е бил вицепрезидент в продължение на 2 години, и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие". Това гласи становището на комитета, който е изслушал проф. Танчев на 11 юли.

На база на изслушването и на професионалната биография на професора магистратите са решили, "комитетът счита, че той има уменията, които се изискват за упражняването на функциите генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз".

Според членовете на комитета българският кандидат притежава умения за работа в международна среда. "Нито един от документите от досието по кандидатурата на проф. Танчев, както и направените изказвания по време на изслушването не биха събудили каквито и да било съмнения за неговите умения да упражнява функцията на генерален адвокат с нужната независимост и безпристрастност", пише в заключение комитетът.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 години. Те се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност.