На парламентарните избори в Сърбия коалицията около Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич получава 131 мандата в 250-местния парламент, с което печели абсолютно мнозинство, предадоха информационните агенции.

Това сочат официалните данни на републиканската избирателна комисия на страната, след обработката на 98.51% от подадените гласове.

В сръбската Скупщина влизат още 11 партии със значително по-ниски резултати.

Блокът на социалистите СПС „Единна Сърбия" печели  29 места, Сръбската  радикална партия на Воислав Шешел —22, Демократическата партия — 16, коалицията „Достатъчно" — 16, коалицията на Борис Тадич и  либералите – 13, ДСС „Двери” – също 13 мандата.

На базата на квоти в парламента влизат също и партиите на националните малцинства. Съюзът на унгарците от Войводина вероятно ще получи 4 места, Бошнячкият съюз на Санджак – 2, Партията на демократическото действие на Санджак – 2. По един мандат ще имат албанската Партия за демократично действие и словашката Зелена партия.  

Според обновените данни на избирателната комисия, коалицията на Вучич е спечелила 48.23% от гласовете, блокът СПС „Единна  Сърбия" — 10.98%, Сръбската  радикална партия на Воислав Шешел  — 8.09%, коалицията около Демократическата партия — 6.04%, блокът "Достатъчно — Саша Радулович" — 6.03%, коалицията на експрезидента Борис Тадич и либералите — 5.03%, блокът "Двери” — 5.0%.

По данни на комисията, избирателната активност е била над 56%.

Окончателните резултати трябва да бъдат обявени на 28 април до 20:00 ч. местно време.

На проведените в неделя парламентарни избори се състезаваха 20 партии и коалиции. Освен в на територията на Сърбия, изборни секции имаше също в Косово и Метохия, където вотът беше организиран от ОССЕ.

В рамките на 30 дни трябва да се състои първото заседание на новия парламент, след което в 90-дневен срок трябва да бъде излъчено правителство.