Най-малко 12 цивилни - членове на едно и също семейство - са били убити при въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Североизточна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес".

"Въздушните удари и артилерийският огън на международната коалиция в село Хидай, контролирано от ДАЕШ в южния сектор на провинция Хасака, убиха най-малко 12 души", уточняват от центъра.

Цивилните, включително две жени и техните деца, са от едно и също семейство, допълниха от центъра.

Тези жертви довеждат до "20 броя на убитите цивилни от коалицията за 24 часа източно от река Ефрат", подчертаха от центъра, който разчита на мрежа от източници в Сирия за информациите, които предоставя.

В четвъртък други осем цивилни бяха убити при удари на коалицията в провинция Дейр ез Зор, която се намира на юг от Хасака.

Терористите от ДАЕШ загубиха голяма част от териториите на самопровъзгласения си "халифат", които някога контролираха в големи части от Сирия и съседен Ирак от 2014 г. Днес екстремистите контролират по-малко от 3 процента от територията на Сирия

В Дейр ез Зор, съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили, подкрепяни от ръководената от САЩ коалиция, се опитват да изтласкат терористите от източния бряг на река Ефрат.

Коалицията вчера обяви, че при нейните въздушни удари в Сирия и Ирак "неволно" са били избити 892 цивилни, откакто бомбардировките започната преди близо четири години.

Повече от 350 хил. души бяха убити във войната в Сирия след започването ѝ през 2011 г.