САЩ разшири ограничението за износ на сложни чипове с изкуствен интелект на компаниите Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD) отвъд Китай, до някои страни в Близкия изток, съобщава "Ройтерс".

По-късно през деня обаче администрацията на Байдън обяви, че "не е блокирала продажбите на чипове в Близкия изток". Това заяви говорител на Министерството на търговията на САЩ в четвъртък, след разкритията, че Вашингтон е разширил изискванията за лиценз за износ на Nvidia (NVDA.O) и Advanced Micro Devices (AMD.O) чипове с изкуствен интелект.

От Nvidia заявиха тази седмица, че ограниченията не засягат значителна част от приходите им. "Работим с правителството на САЩ, за да се справим с този въпрос." Ограничен е износът на чиповете A100 и H100, които са предназначени да ускорят задачите за машинно обучение. От AMD също обявиха, че този ход няма съществено въздействие върху приходите му.

САЩ обикновено налагат контрол върху износа поради съображения за национална сигурност. Миналата година обявиха подобен ход срещу Китай. Все още не е ясно какви рискове крие износът на чиповете за Близкия изток.

ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

ЕС се усъмни в мотивите на Китай да ограничи износа на редки метали

Решението не било свързано с "необходимостта да се защити световния мир"

Още няма коментар от Министерството на търговията на САЩ, което обикновено администрира новите изисквания за лицензиране на износа.

Миналия септември от AMD съобщиха, че са получили нови лицензни изисквания, които спират износа на нейните чипове с изкуствен интелект MI250 за Китай. Nvidia, AMD и Intel оттогава разкриха планове за създаване на по-слаби чипове за изкуствен интелект, които да бъдат изнасяни на китайския пазар.

Nvidia не даде причина за новите ограничения и не уточни кои държави в Близкия изток са засегнати. От компанията обаче заявиха миналата година, че са информирани от САЩ, че правилото "адресира риска продуктите да бъдат използвани или пренасочени към военна употреба или военен краен потребител в Китай".

Компанията получава по-голямата част от приходите си от продажби от Съединените щати, Китай и Тайван. Около 13,9% от продажбите идват от всички останали държави взети заедно. Nvidia обаче не осигурява детайли относно приходите си от Близкия изток.

Байдън и Си Дзинпин. Кой ще спре да вижда звездите?

Байдън и Си Дзинпин. Кой ще спре да вижда звездите?

Но ако и торбата с проблеми между янките и китайците да е бездънна, то от всичките тях има две трудности, чието значение трябва да бъде извадено пред скоба - Тайван и чиповете, да, пак чипове

Ограниченията за търговия на чипове с Китай от миналата година започнаха след като напрежението между нея и Тайван се изостри. Припомняме, че сложните чипове за почти всички значителни технологични компании се произвеждат именно в Тайван. Според някои анализатори именно това е причината Китай да възобнови амбициите си за острова.

През октомври 2022 г. САЩ публикува широкообхватен набор от ограничение върху износа, включително забраната на достъпа на Китай до определени полупроводникови чипове. Япония и Холандия последваха подобни правила по-рано тази година.

Без американски чипове за изкуствен интелект от компании като Nvidia и AMD, в Китай няма да могат да извършват рентабилно изчисления, които се използват за разпознаване на изображения и реч, както и за много други задачи.

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Япония е пренебрегнала силната опозиция и мнението на Китай в индустрията

Разпознаването на изображения и обработката на естествен език са често срещани в потребителски приложения като тези в смартфоните, които могат да отговарят на запитвания и да маркират снимки. Те също имат военни цели, като сканиране на сателитни изображения за оръжия или бази и филтриране на цифрови комуникации за наблюдение и събиране на разузнавателна информация.