Народното събрание (долната камара) на Пакистан единодушно гласува поправки в конституцията на страната, които ограничават президентските правомощия и прехвърлят част от правата и задълженията му към парламента и правителството.

Гласуваният законопроект трябва да мине и през гласуване в горната камара на парламента, но както отбелязват анализатори, малко е вероятно да възникнат проблеми.

Така държавният глава в Пакистан се лишава от предишните си широки пълномощия - да разпуска централното правителство и регионалните управителни съвети, да назначава командващите различните родове войски, както и съдиите и председателя на Централната избирателна комисия.

Преди президентът имаше право да обявява извънредно положение в страната и в отделни провинции, без да е нужно да търси и получи съгласието на парламента и на месните органи на управление.

След промените в конституцията разпускането на парламента е назначаването на извънредни избори ще може да става с решението на министър-председателя.
В ръцете на премиера минава и „ядреното куфарче".

Това е първият и успешен опит да се ограничи президентската власт в Пакистан от 1973 година. Няколко десетилетия постът на държавен глава се заемаше от генерали, нерядко стигнали до него по недемократичен път - чрез узурпация или с преврат. Те управляваха на практика и еднолично.

Според някои анализатори обаче с приетите поправки президентът става повече декоративна фигура в политическия живот на страната.

Случващото се се оценява като епохална крачка по пътя на демокрацията на Пакистан. Редовите пакистанци обаче се отнасят относително равнодушно към промените, считайки, че политиците трябва да се занимават преди всичко с икономиката и да се борят с инфлацията, а не с ненужни закони.

В Kародното събрание бяха гласувани и още три промени.
Депутатите вече ще избират премиер и председатели на регионалните правителства с явно гласуване, което ще намали възможността за задкулисни политически сделки.

Освен това отпада ограничението премиерският пост да се заема само два пъти, което ще даде възможност на лидера на опозицията Наваз Шариф да се яви на предстоящите избори още веднъж и отново да стане премиера.

Последната промяна е преименуването на северозападната провинция в Хайбер на пуштуните - искане, което етническата група на пуштуните отдавна издига.