Около 100 хил. кюрди са избягали от Киркук, страхувайки се от размирици, след като иракските правителствени сили завладяха провинцията в понеделник. Това обявиха официални лица от полуавтономното регионално правителство на Иракски Кюрдистан, цитирани от "Ройтерс".

Около 18 хил. семейства са намерили подслон в градовете Ербил и Сюлеймания, уточни управителят на Ербил Навзад Хади пред журналисти. Един от неговите помощници е заявил пред "Ройтерс", че общият брой на избягалите кюрди е 100 хил. души.

Иракските сили поеха контрол над всички петролни находища в Киркук

Иракските сили поеха контрол над всички петролни находища в Киркук

Силите поеха контрол над находищата "Бай Хасан" и "Авана"

По-рано днес телевизия, базирана в Ербил, цитирайки командир на кюрдските сили пешмерга, съобщи, че кюрдските сили не са се изтеглили от нефтеното поле Хурмала, което се намира северозападно от Киркук.

Хурмала е част от геоложката структура на нефтения басейн в Киркук. Находищата там бяха разработвани от полуавтономното регионално правителство на Иракски Кюрдистан, тъй като се намират в неговите административни граници.

Иракските сили в понеделник завладяха провинция Киркук от кюрдските сили, които поеха контрола над нея през 2014 г., след като при настъплението на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") иракската армия започна да се разпада в северните и западните части на Ирак.

Иракските сили свалиха кюрдското знаме от сградата на губернатора в Киркук

Иракските сили свалиха кюрдското знаме от сградата на губернатора в Киркук

Вашингтон призова за спокойствие и от двете страни, като се стреми да предотврати конфликт, който ще отвори изцяло нов фронт