Около 110 000 руски граждани са се преместили да живеят в Армения през миналата година, заяви арменският министър на икономиката Вахан Керобян в интервю за вестник "Ведомости", публикувано в четвъртък.

"Нетното преместване за 2022 г. е около 108 000-110 000 граждани. Толкова руснаци са дошли в Армения и са останали за постоянно пребиваване", каза той пред вестника.

Ръководителят на Министерството на икономиката на Армения също така съобщи, че през миналата година са открити около 2,5 хил. юридически лица с руски участници, без да се включват 4 хил. предприятия, регистрирани като индивидуални предприемачи. Средно годишно руснаците откриват по 500 предприятия, отбеляза той, като уточни, че мащабът на компаниите е разнообразен: някои имат 600-700 служители, а в други работи един човек. "Благодарение на притока на руснаци и прехвърлянето на руски предприятия в Армения започнахме да показваме много високи темпове на растеж", смята Керобян. Преместването на руснаци е осигурило ръст на БВП на Армения с над 3 процентни пункта, заключи министърът.

През януари арменският министър-председател Никол Пашинян отбеляза, че преместването на хора от Русия през 2022 г. е оказало положително въздействие върху икономиката на републиката; в резултат на това целта за ръст на БВП е била надхвърлена почти два пъти - вместо 7%, той се оценява на почти 13%.

Лондон: Кремъл забранява на държавните служители да пътуват в чужбина, за да не избягат

Лондон: Кремъл забранява на държавните служители да пътуват в чужбина, за да не избягат

Възможно е ограниченията да бъдат затегнати за все по-голям брой служители в публичния сектор