Около 90 процента от територията на Сирия е освободена от терористични групировки. Това обяви Андрей Новиков, който е ръководител на Центъра за борба с тероризма на Общността на независимите държави (ОНД), съобщават руски медии.

"Според оценките на военните 90 процента от територията на Сирия е освободена от терористични групировки, което е много положителен резултат", изтъкна Новиков.

В началото на септември сирийските правителствените войски, подкрепяни от руски въздушни удари, пробиха 3-годишната блокада на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") на запад и на юг от град Дейр ез Зор. В понеделник сирийската армия прекоси река Ефрат с подкрепата на руските военновъздушни сили близо до Дейр ез Зор, прогонвайки терористите от редица населени места и понастоящем провежда настъпление в източна посока в провинция Дейр ез Зор.

Новиков добави, че терористите от ДАЕШ, търпящи загуби в Сирия, се премествали в Пакистан.

"Преместването на значителни сили на ДАЕШ от Сирия и Ирак към Пакистан с по-сетнешно преразпределение, се наблюдава от есента на 2016 г. С други думи, разрешаването на военните и политическите задачи в Сирия намалява броя на въоръжените радикализирани лица физически от една страна, но от друга страна това принуждава ДАЕШ не само да променя тактиката си, но също и географията на предстоящите си действия", уточни Новиков.

"По-голямата част от терористите ще се върнат в родните си страни, или ще отидат в други държави (както в ОНД, така и в Европейския съюз) по маршрутите, които използват за напускане на конфликтните зони. На практика това означава използването на полети от Турция до летища на градове от ОНД. Специалните проучвания показват, че балканският маршрут е особено популярен", добави шефът на Центъра за борба с тероризма на ОНД.

Според Новиков Унгария и Полша също са използвани като транзитни страни, както и Румъния и Швейцария в по-малка степен.

"Нов модел на екстремизъм се изнася от бойните зони към страните от Централна Азия, той е модернизиран технологично и тактически, адаптиран към спецификата на многонационалния състав на участниците", подчерта още той.

Режимът на взаимни санкции между Русия и Запада сериозно усложнява сътрудничеството между службите за сигурност на тези страни, коментира Новиков.