Разчистването на мигрантския лагер "Джунглата" е напълно приключило. Това обявиха френските власти, цитирани от Би Би Си. Операцията по унищожаването на лагера започна в понеделник.

Новината, че лагерът е разчистен, дойде на фона на все още тлеещите огнища след умишлените палежи от нощта и сутринта.

Лагерът стана ключов символ на мигрантската криза в Европа, като обитателите му отчаяно искаха да достигнат Великобритания.

Разгневени мигранти изпепелиха лагера „Джунглата” в Кале

Разгневени мигранти изпепелиха лагера „Джунглата” в Кале

Замерят пожарникарите

От понеделник насам френските власти извозваха с автобуси мигрантите до места за настаняване из цялата страна.

Префектът на департамент Па дьо Кале заяви: "Това е краят на "Джунглата", нашата мисия приключи. В този лагер няма повече мигранти".

5000 души са били изпратени до изходни точки, откъдето те ще бъдат отведени до приемателни центрове в цялата страна. До вечерта 1500 непълнолетни ще бъдат изпратени в приемателни центрове. Тези центрове след това ще спрат да приемат още хора, за да се гарантира, че в Кале няма да пристигат повече непълнолетни. Изчислено е, че лагерът имал 6000-8000 жители.

Кореспондент на Би Би Си информира, че е възможно голям брой хора да са изчезнали - или да са се настанили, или да спят около Кале или други градове по тяхно собствено желание. Властите се страхуват, че те ще се върнат да изградят отново лагер, след като разчистването приключи.

Над 1200 полицаи охраняваха операцията по разчистването на мигрантския лагер.