Разгневени заради продължаващата операция по изчистване и унищожаване на лагера "Джунглата", мигрантите в Кале запалиха няколко пожара и замеряха с камъни пожарникарите през цялата нощ. Това обявиха френски официални представители, цитирани от "Дейли Телеграф".

Полицията е защитавала екипите пожарникари, докато се борели с пламъците. Един мигрант, сириец, е получил леко нараняване на ухото, причинено от експлозия на газови цилиндри, използвани за готвене.

Зам.-кметът обясни, че пожарите са били предизвикани умишлено от двете страни на лагера около 21.00 часа снощи, но станали по-сериозни след полунощ. Те продължили да горят до 3.00 часа през нощта.

Началникът на полицията допълни, че са евакуирали между 150 и 200 мигранти, основно афганистанци и сирийци, за които се грижили доброволци и медицинска сестра, която присъствала. Сред мигрантите имало 15 непълнолетни, които са били отведени на безопасност място във временен център за настаняване на деца.

Повечето от импровизираните магазини и сергии били изгорени до основи на основната алея на лагера.

Френската полиция е установила, че една десета от лагера е била опожарена от огъня, който продължавал да тлее тази сутрин.

Пламъци са обхванали сутринта подобна на хамбар конструкция, близо до преобразуваните корабни контейнери, където временно са настанени непридружените деца. Пожарникарите пръскали вода, за да предотвратят разпространението на огъня, но дървената сграда изгоряла. След това огнеборците се втурнали към друг пожар, който избухнал на друго място. Ситуацията изглеждала извънредна, тъй като пламъци избухвали на различни места в лагера.

По-рано днес полицията минавала от палатка на палатка, събуждала мигрантите и им нареждала да съберат принадлежностите си да напуснат лагера.

Около 4000 мигранти са изведени от "Джунглата" и сега са настанени в лагери в цяла Франция. Властите се надяват оставащите 4000 да напуснат до края на седмицата.