Повече от 1200 полицаи и служители във Франция започнаха разчистването на мигрантския лагер "Джунглата" в Кале, съобщава Би Би Си.

Властите твърдят, че около 7000 души живеят в лагера в мизерни условия. На тях ще им бъде предложено настаняване в бежански центрове в цяла Франция.

Първият автобус с мигранти вече е напуснал лагера. Мигрантите ще бъдат транспортирани с 60 автобуса. 

Автобусът превозва 50 суданци до района Бургундия. Той е напускал лагера по-малко от час, след като властите са започнали да евакуират мигрантите.

Очаква се разрушаването на лагера да започне във вторник и да продължи три дни. Ще бъдат изпратени тежки машини, които да разчистят палатките и заслоните, които са останали след бежанците.

Има притеснения, че някои мигранти ще откажат да напуснат "Джунглата", тъй като все още искат да отидат във Великобритания. Заради това се е стигнало и до сблъсъците през уикенда.

Сборните пунктове в лагера са отворени в 8.00 часа местно време, но опашките започнали да се образуват четири часа по-рано. Те са разделени на отделни опашки в зависимост дали са със семейства, дали пътуват сами или са в уязвими категории.

Кореспондентът на "Гардиън" съобщи по-рано, че към 6.00 часа сутринта в Кале мигранти и бежанци с раници са започнали да се редят на опашка на пътя извън хангара, където автобусите по-късно ще ги транспортират до центровете за настаняване.

Някои от тези, които не искат да стоят във Франция и са изгубили надежда да отидат в Англия, сами се насочват към Германия или Италия.

В навечерието на приближаващото се изгонване, насилието в лагера ескалира. В събота и неделя вечерта полицията използва сълзотворен газ заради сблъсъци. Мигрантите ги замеряли с камъни. Те запалили и кофи за боклук

Жителите на лагера крещели, когато конвой от полицейски микробуси пристигнал до лагера след залез слънце в неделя.

Изчистването на лагера се очаква да продължи една седмица.