Прокурорът на непризнатите от международната общност власти на окупирания Кримски полуостров - Наталия Поклонская, постанови да бъде прекратена дейността на меджлиса на кримските татари, предадоха информационните агенции.

Копие от документа беше публикувано във Фейсбук от адвоката Джемил Темишев, който представлява меджлиса в съда.

Поклонская мотивира решението си, като посочи, че то е взето с цел „да не се допусне нарушаване на федералното законодателство”.  

Тя се позовава на закона „За противодействие срещу екстремистката дейност”, като обвинява меджлиса, че действията му са в насочени към такава дейност.

От своя страна Джемил Темишев заяви, че меджлисът ще обжалва прокурорското решение.

Представителите на кримските татари смятат, че решението е политически мотивирано и е част от репресиите срещу тяхната общност.

Същевременно и правозащитната организация Amnesty International заяви, че забраняването на дейността на меджлиса е посегателство срещу правата на кримските татари и е свидетелство за нова вълна от репресии срещу този народ от страна на руските окупационни власти.  

„Решението за прекратяване на дейността на меджлиса, с позоваване на руското законодателство срещу екстремизма,  е враждебна наказателна мярка, лишаваща членовете на общността на кримските татари от свободата за сдружаване.” – заяви Денис Кривошеев, заместник-директор на   Amnesty International за Европа и Централна Азия.