Сърбия трябва да бъде подготвена за допълнително затягане на сигурността по границите. Това обяви сръбският президент Томислав Николич, като „Ройтерс” коментира заявката му като знак, че държавните ръководители в региона са били окуражени от непокорната политика на Унгария относно миграцията.

Референдумът постигна целта си, променяме конституцията, обяви Орбан

Референдумът постигна целта си, променяме конституцията, обяви Орбан

Вона добави още, че резултатът от референдума

Сърбия трябва да действа, дори ако тя рискува да си навлече гнева на Европейския съюз, към когото тя се опитва да се присъедини, настоя Николич.

Заедно с други страни от Югоизточна Европа, Сърбия засили граничните патрули срещу стотиците хиляди бежанци и мигранти, сътрудничейки на европейските усилия за ограничаване на потоците от мигранти през Балканите.

Сърбия спряла над 9000 нелегални мигранти от България

Сърбия спряла над 9000 нелегални мигранти от България

Хванати са и 53 трафиканти

Но докато границата между Унгария и Сърбия е почти напълно затворена, нарастващ брой бежанци са хванати в капан в Сърбия, без да имат възможност да продължат към по-богатите страни в Северна Европа, до които повечето се надяват да се доберат.

„Ако Сърбия се превърне във фуния, от която водата не може да се оттича, тъй като другите по-нататък затвориха техните собствени граници, Сърбия трябва да затвори своите собствени (граници), независимо от разбиранията си”, изтъкнал Николич, цитиран от агенция „Танюг”.

От юли насам броят на мигрантите, блокирани в Сърбия е нараснал до 3000 души, а напрежението нараства в бежанските лагери.  

Унгарският премиер Виктор Орбан се зарече, че ще промени конституцията, за да се гарантира, че Европейският съюз не може да заселва мигранти в Унгария след вчерашния референдум.

Докато почти всички унгарци, които гласуваха в неделя, отхвърлиха квотите за мигранти на ЕС, избирателната активност беше твърде ниска, за да направи допитването валидно.

Ако Унгария не разгневи ЕС, Сърбия със сигурност няма”, отбелязал сръбският президент, имайки предвид, че щом Брюксел позволява крутите мерки срещу мигрантите на Будапеща, то и Сърбия може да си позволи подобен твърд подход.

През август Орбан обяви планове за изграждане на втора ограда по границата на Унгария със Сърбия, за да предпази страната от навлизането на мигранти.

Въпреки че правомощията му са предимно церемониални, Николич е близък съюзник на премиера Александър Вучич, като и двамата са бивши радикални националисти, които основаха управляващата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия.