Германия е готова за водеща военна роля в Европа, за да гарантира сигурността на континента, каза германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Анадолската агенция.

Изнасяйки реч на военна конференция в Берлин, Шолц каза, че атаката на Русия срещу Украйна е била повратна точка в историята, предизвикала е промяна на парадигмата в областта на сигурността и е наложила Германия да засили армията си.

Той посочи, че Германия е най-гъсто населената държава в ЕС и най-голямата икономика и заяви, че германските въоръжени сили (Бундесверът) трябва да станат "най-добре оборудваната" армия в Европа.

"Германия е готова да поеме водеща роля, да поеме отговорност за сигурността на нашия континент", каза той и също така се опита да увери съседните страни за плановете на Берлин.

"Тази цел не трябва да се разглежда като заплаха от нашите европейски приятели и партньори, напротив, това е уверение", подчерта той.

Ляволибералното коалиционно правителство на канцлера Шолц реши да увеличи значително разходите за отбрана и вече одобри специален фонд от 100 милиарда евро за модернизация на въоръжените сили на страната.

Според плана на правителството най-голямата част от фонда ще отиде във военновъздушните сили и ще се използва за нови инвестиции и покупки, включително произведени в САЩ стелт изтребители F-35, транспортни хеликоптери "Чинук" и израелски дронове "Херон".

Олаф Шолц убеден, че германските оръжия са изиграли "решаваща роля" в украинските успехи

Олаф Шолц убеден, че германските оръжия са изиграли "решаваща роля" в украинските успехи

Германия засега няма да праща модерни танкове и БМП в Украйна