Трудните преговори с коалиционните партньори за коригиране на бюджета на страната за 2024 г. след изненадващото съдебно решение ще дадат резултат. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на партийната конференция на Социалдемократите (SPD), Шолц даде ясно да се разбере обаче, че няма да има съкращения в социалната държава, област, в която финансовият министър Кристиан Линднер от фискално консервативните Свободни демократи (FDP) призова за реформа.

Това е изключително трудна задача. Въпреки това съм уверен, че ще успеем. Ще успеем по начин, който е важен за бъдещето на тази страна, поясни германският канцлер.

Управляващата коалиция на Шолц, която включва и Зелената партия, се разклати от решението на конституционния съд миналия месец, което установи дупка от 60 милиарда евро във бюджета и принуди правителството да спре конституционно закрепената "спирачка за дълга " за бюджет 2023 г.

Продължаващите разговори са съсредоточени върху това дали спирането на дълга е възможно и за следващата година, за да се запълни бюджетна дупка от 17 милиарда евро, оставяйки във въздуха разходите за индустриални проекти, климатична политика и благосъстояние.

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит

Канцлерът каза, че правителството му работи с парламента за изготвяне на бюджет за 2024 г. "възможно най-бързо"