Френският президент Франсоа Оланд изразил своята „загриженост” за нарасналото напрежение в Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от „Франс прес”.

„Президенът ... изрази загриженост във връзка с повишаването на напрежението през последните седмици и все по-големият брой нарушения на примирието”, се посочва в изявлението на Елисейския дворец след телефонния разговор, в който е участвала също и германският канцлер Ангела Меркел.

„Той подчерта опасността, която представлява за мирния процес ескалацията на насилието”, изтъкват още от Елисейския дворец.

Конфликтът в Източна Украйна между армията и проруските сепаратисти продължава вече повече от 2 години.

Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна и че разполага войски през границата, твърдения, които Москва отхвърля.

Повече от 9500 души са били убити от април 2014 г. насам, а смъртоносните сблъсъци продължават да се случват въпреки няколкото примирия.

Отношенията между Русия и Украйна допълнително се обтегнаха през миналата седмица, след като Путин обвини Киев, че се опитва да праща диверсанти в Крим да извършват терористични актове.  

Междувременно докато сраженията се засилват в Донбас, украинският президент Петро Порошенко предупреди за възможна „пълномащабна” инвазия от страна на Русия.