„Ислямска държава” е бич, който заплашва всички нас. Това заяви американският президент Барак Обама на съвместна пресконференция с френския си колега Франсоа Оланд.

Обама каза на американците, че САЩ ще продължи да прави всичко, за да се защити от „Ислямска държава”. Относно заплахите на джихадистите, той заяви: „Ние сме бдителни, взимаме предпазни мерки, но си вършим работата...Американците няма да бъдат тероризирани”.

При посрещането на Оланд в Белия дом, Барак Обама заяви: „Като американци, ние стоим с нашите приятели в добри и лоши времена”.

Ние никога няма да забравим как французите бяха с нас след 11 септември. Днес, ние сме с вас”, каза още Обама на френския си колега. Той допълни, че Франция е най-старият съюзник на САЩ и дължат свободата си един на друг.  

Барак Обама каза още, че САЩ е готова да сподели своите инструменти за проверка на бежанци с Франция и други европейски партньори. Франция обеща да приеме 30 000 бежанци.

Относно критиките за програмата за разселване на бежанци, Обама заяви, че никой, който стъпва в Америка не минава през повече проверки от бежанците.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд благодари на Америка за солидарността и подкрепата относно терористичните атаки в Париж. Той каза, че президентът Обама е бил първият лидер, който му се е обадил в 2.00 часа през нощта след атаките на 13 ноември.

Френският президент Оланд изтъкна, че светът има нужда от съвместен отговор срещу „Ислямска държава” и се съгласи с Обама да увеличат ударите в Сирия и Ирак.

Франсоа Оланд смята, че няма по-добър отговор или символ от срещата на върха за климата.

Той призова за затваряне на границите между Турция и Сирия.

На въпрос за това дали Русия е нахлула във въздушното пространство на Турция, когато е свален самолетът, Барак Обама заяви, че все още нямат цялата информация. Той допълни, че все още получава подробности за това какво се е случило.

Американският президент отказа да даде краен срок за свалянето на режима на Асад, заявявайки, че „Сирия се разпада”.

Барак Обама посочи, че САЩ може да работи с Русия, но проблемът е, че Русия се фокусира на защитаването на Асад вместо да удари „Ислямска държава”.

Франсоа Оланд също каза, че няма краен срок, в който Асад да се оттегли, но допълни, че трябва е колкото се може по-скоро. Той също каза, че може да работи с Русия, ако Русия фокусира усилията срещу „Ислямска държава” и подкрепят политическия преход в Сирия.

Оланд посочи още, че Франция няма да се намесва със сухопътни войски в Сирия.