Водачът на крайната десница във Франция Марин льо Пен може да спечели предстоящите президентски избори във Франция. Това предупреди френският президент Франсоа Оланд, заричайки се да "направи всичко" по силите си, за да предотврати това да се случи, "Франс прес".

Социологическите допитвания показват, че Марин льо Пен, лидер на "Националния фронт", е много вероятно да спечели първия тур на президентските избори на 23 април. Обаче на балотажа на 7 май тя ще загуби от някой измежду центриста Еманюел Макрон и консерватора Франсоа Фийон.

"Налице е заплаха" Льо Пен да спечели изборите, призна Оланд в интервю за в. "Льо Монд".

"Крайнодесните не са били толкова високо (в социологическите проучвания) в продължение на повече от 30 години, но Франция няма да се откаже", зарече се той.

Франция "е наясно, че гласуването на 23 април и 7 май ще определи не само съдбата на нашата страна, но също така бъдещето и на европейски проект", добави той.

Льо Пен обеща да се откаже от еврото като френска валута, ако бъде избрана и да бъде проведен референдум за членството на страната в Европейския съюз.

Той допълни, че бил негов "последен дълг... да направи всичко, за да гарантира, че Франция няма да се поведе по такъв план" за излизането на страната от ЕС.