Френският президент Франсоа Оланд е наградил саудитския престолонаследник принц Мохамед ибн Найеф с ордена на Почетния легион, съобщава „Франс прес”.

Принцът, който е и министър на вътрешните работи, е бил удостоен с най-високото държавно отличие на Франция "за големите си заслуги в борбата срещу тероризма и екстремизма”.

От Елисейския дворец не са съобщили абсолютно нищо за посещението на важната саудитска особа, нито за удостояването му с най-престижното френско отличие, но благодарение на саудитската информационна агенция СПА светът научава за спорната инициатива на Франсоа Оланд.   

Съветник на Оланд е коментирал, че Найеф е получил високата чест като „чуждестранно физическо лице, което е обичайна протоколна практика”, отбелязвайки, че самият Оланд бил получил най-голямото отличие на Саудитска Арабия по време на едно от посещенията си в кралството.

Двустранните връзки между Франция и Саудитска Арабия са много силни, подпечатани с големи оръжейни сделки, както и заради участието на Рияд в борбата срещу терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”).

Но новината за връчването на Почетния легион на Найеф предизвика остро възмущение и критика в социалните мрежи от противници на смъртното наказание, като в "Туитър" новината се разпространява с хаштаг #honte (срам).

Саудитска Арабия изпълни 70-ата екзекуция от началото на годината, обезглавявайки мъж, осъден за убийство.   

На 2 януари бяха екзекутирани 47 души за „тероризъм”, включително видния шиитски духоховник Нимр ал Нимр.

Повечето хора, осъдени на смърт в Саудитска Арабия, се обезглавяват с меч.