Френският президент Франсоа Оланд призова Великобритания да "поеме своята отговорност" и да приеме изоставените непълнолетни мигранти, останали във Франция, които желаят да се присъединят към семействата си в Обединеното кралство, съобщава "Франс прес".

Въпросът е постоянен дразнител между двете страни, като се влоши от решението на Великобритания този месец да прекрати споразумението за приемането на до 3000 непридружени непълнолетни мигранти от Европа.

Отказът от ангажимента от страна на консервативното британско правителство предизвика критики от парламентарната опозиция в Лондон и доведе до гняв във Франция.

"Франция играе своята роля в европейското усилие. Ние очакваме, че нашите партньори ще сторят същото, особено когато става дума за непълнолетни", изтъкна Оланд пред конференция, чиято тема е за децата в конфликтни зони.

"Призовавам Обединеното кралство да поеме своята отговорност за юношите във Франция, които имат семейство от другата страна на Ламанша", добавил френският държавен глава.

През октомври миналата година френските власти разчистиха мигрантския лагер край пристанището във френския град Кале, който се намира от френската страна на Ламанша, който разделя двете страни. Лагерът в Кале беше пълен с хиляди мигранти, надяващи се да се доберат до Великобритания.

Обитателите на лагера бяха разпръснати из цяла Франция. Децата със семейство във Великобритания са били уверени, че властите ще им помогнат да пътуват, за да се съберат с близките си.

Първата вълна, която пристигна във Великборитания, скоро след това предизвика възмущение в десните медии, като опонентите поставиха под въпрос възрастта на някои от децата, които според тях са били тийнейджъри или по-големи.

Депутат консерватор предложи новопристигналите да бъдат подложени на стоматологични прегледи за доказване на възрастта им.

На 8 февруари британското правителство обяви, че ще ограничи до 350 вместо 3000 броя на недпридружените млади мигранти, които ще бъдат приети от Европа.