Украйна трябва да разреши разполагането на чуждестранни военни бази на своя територия, като за целта трябва да се промени една от нормите на конституцията на страната.

Това разкри украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той писа за това в рубриката си "За НАТО без емоции. Какво получихме на срещата на върха във Вилнюс" за украинското издание LIGA.net.

"Ясно е, че ако е необходимо, може да се намери правна формула, която да нарече базата не база, а някакъв "център за взаимодействие и обмяна на опит" или нещо друго.

Но защо?

Необходимо е да се премахне това ограничение, което е изгубило своята актуалност, за да се унищожи почвата за спекулации", - заяви министърът на отбраната на Украйна.

НАТО не знае какво да прави с Украйна

НАТО не знае какво да прави с Украйна

Срещата реално не уреди нищо - нито войната, нито следвоенния период в Европа, а още по-малко възходът на китайската мощ в Азиатско-тихоокеанския регион

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников сподели и резултатите от днешната среща на Контактната група за Украйна във формат Рамщайн.

Според него приоритетен въпрос е бил доставката на оръжия и оборудване, необходими за освобождаването на окупираните територии. Основното нещо са боеприпасите, за които говори генерал Остин, както и противовъздушната отбрана и бронираните машини.

Освен това, според Резников, членовете на Контактната група са обсъдили развитието на ИТ-коалицията и създаването на коалиция, която ще се занимава с разминирането на украинските територии след края на военните действия.