Оливие Форе събира мнозинство в Националния съвет на социалистическата партия на Франция. Според обкръжението му първият секретар на партията на социалистите събира най-малко 155 места от 306, след резултатите от изборите на първите федерални секретари, съобщава le monde.

Това трябва да сложи край на вътрешната битка, която подкопа Социалистическата партия (ПС) през януари. Според неговото обкръжение първият секретар на партията Оливие Форе е получил "абсолютното мнозинство" в националния съвет на партията след резултатите от изборите на първите федерални секретари. Оливие Форе беше преизбран в края на януари начело на Партията на социалистите след ожесточена битка с неговия съперник, кмета на Руан Никола Майер-Росиньол. Тогава той каза, че Форе няма мнозинство.

За да се разбере кой от двамата има мнозинството в националния съвет (нещо като партиен парламент), наистина трябваше да се изчакат изборите на първи секретари във всяка федерация. Този вот е една трета в състава на националния съвет, който се състои от общо 306 места.

Изборите за първи федерални секретари започнаха на 2 февруари и ще продължат до 25 февруари, но вече обкръжението на Оливие Форе посочва, че предвид резултатите е сигурно, че той ще има мнозинство в Националния съвет. Така Форе ще може да осъществи плановете си за обединяване на левицата.