Повече от 10 000 цивилни са били убити в Украйна от началото на войната с Русия през февруари 2022 г., като около половината от скорошните смъртни случаи са далеч зад фронтовите линии. Това обяви Службата на ООН по правата на човека днес, съобщава "Ройтерс".

Мисията на ООН за правата на човека в Украйна, която има десетки наблюдатели в страната, заяви, че очаква реалните жертви да бъдат "значително по-високи" от официалните данни, тъй като работата по потвърждаване продължава. Това включва събития през първите месеци след началото на войната, като битката за контрол над Мариупол, където жителите съобщават за големи цивилни жертви.

"Десет хиляди цивилни смъртни случая са мрачно постижение за Украйна", заяви Даниел Бел, която ръководи мисията за наблюдение. "Войната на Руската федерация срещу Украйна, която сега навлиза в своя 21-ви месец, рискува да се превърне в продължителен конфликт", добави тя.

България подкрепя трибунал за военните престъпления в Украйна

България подкрепя трибунал за военните престъпления в Украйна

Министерството на правосъдието се присъединява към формулата за мир на Зеленски

По-голямата част от смъртните случаи са причинени от оръжия с широкообхватно въздействие, като снаряди, ракети и касетъчни боеприпаси, обясниха от ООН.

Близо половината от смъртните случаи през последните три месеца са настъпили далеч отвъд фронтовите линии, твърдят от ООН, приписвайки това на използването на ракети с голям обсег от руските сили и късната експлозия на изоставени боеприпаси.

Възрастните хора, които може да не са в състояние или да не желаят да се преместят на по-безопасни места, съставляват непропорционална част от убитите в Украйна, показват данните на ООН. Повече от една трета от жертвите, чиято възраст беше потвърдена, са над 60 години. Тази възрастова група съставлява само една четвърт от общото население.

Москва отрича умишлено насочване към цивилни.

Макрон критикува Нетаняху заради многото цивилни жертви в ивицата Газа

Макрон критикува Нетаняху заради многото цивилни жертви в ивицата Газа

Над 13 000 са загиналите от началото на конфликта