Европейският съюз е отчасти виновен за смъртта на мигранти, прекосяващи с лодки през Средиземно море заради неотговорени повиквания за бедствие, възпрепятстване на хуманитарни спасителни усилия и така наречените "отблъсквания" към Либия. Това обяви ООН, предаде "Ройтерс".

Хиляди бежанци и мигранти, включително много от Африка, всяка година извършват дълги, опасни пътувания през Либия до Европа, като често се качват на малки, надуваеми лодки в търсене на по-добър живот.

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Испания изпрати войници да патрулират границата с Мароко

Броят на жертвите нараства, а досега през тази година най-малко 632 души са загинали по този маршрут, уточни агенцията за правата на човека към ООН в доклад от 37 страници, озаглавен "Смъртоносно пренебрегване", наричайки това "човешка трагедия в огромен мащаб".

Докладът е установил, че липсата на защита на мигрантите "не е трагична аномалия, а по-скоро е следствие от конкретни политически решения и практики на либийските власти, страните членки и институциите на Европейския съюз и други участници..."

ЕС не само намали собствените си официални операции по издирване и спасяване, но отделни правителства попречиха на хуманитарни агенции да спасяват бедстващи мигранти, като конфискуваха корабите им и взеха под прицел лица с административни и наказателни производства, се казва в доклада.

Европа "няма да бъде сплашена" след наплива на мигранти в Сеута

Европа "няма да бъде сплашена" след наплива на мигранти в Сеута

Европа нямало да стане жертва на тази тактика на Мароко

Имало е и "отблъсквания в морето", при които мигрантски кораби са върнати от международни води в Либия с помощта на европейски хеликоптери, казали са мигранти пред службата за правата на ООН.

Докладът, обхващащ периода от януари 2019 г. до декември 2020 г. и базиран на интервюта с 80 мигранти, също така посочва, че някои пресрещания от либийските власти са застрашили мигрантите. Някои лодки са били удряни или е стреляно по тях, в резултат на което лодките са се преобръщали или мигрантите са скачали във водата. Често мигрантите са изправени пред експлоатация и злоупотреба в Либия. 

Коментирайки доклада, върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за спешни реформи в политиките и практиките за издирване и спасяване в Либия, както и в ЕС и неговите страни членки, за да се гарантира спазването на международното право.

"Истинската трагедия е, че толкова много от страданията и смъртта по централния средиземноморски маршрут могат да бъдат предотвратени", подчерта тя.

Австрия отхвърли молбата на ЕС за приемане на мигранти от Лампедуза

Австрия отхвърли молбата на ЕС за приемане на мигранти от Лампедуза

Миграцията си остава ябълка на раздора в ЕС