Гласуването на санкциите срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН ще се състои днес от 10:00 ч. нюйоркско време (17:00 часа българско време), съобщава АФП.

Представителят на САЩ в Съвета Сюзан Райс заяви, че става дума за "всеобхватни" санкции", които трябва да упражнят "съществено въздействие" върху Иран. По думите й по отношение на иранския проблем САЩ остават привърженици на двойния подход: натиск чрез икономически санкции и паралелни преговори.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън отбеляза, че санкциите, подготвени от Съвета за сигурност, ще бъдат най-суровите, налагани някога на Иран.

Проекторезолюцията за санкции е подкрепена от Китай и Русия, които традиционно се обявяват против санкции срещу Техеран.

Иранският президент призова Русия да не взема страната на "враговете на иранския народ" при гласуването.

Междувременно правителството на Иран заплаши да скъса отношения с Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, ако Съветът за сигурност на ООН гласува санкции срещу Ислямската република.

Председателят на комитета за национална сигурност и външна политика Алаеддин Боружерди заяви, че "ще бъде изработен законопроект за преразглеждане на отношенията с МААЕ, ако на Иран бъдат наложени санкции".